Skip to main content

Možda  vam na pamet prvo pada očiti odgovor …

Pa zato što su  su noge smrdljive, znoje se i pune su bakterija. I to je  djelomično točno! Nitko se neće raspravljati oko toga! Malo esencijalnog ulja na stopala  sigurno može pomoći u rješavanju tih problema.

Ali, koristeći ulja na stopalima događa se još toliko toga!

Vaša stopala su DIVNI dio vašeg tijela. Podcijenjena i neotkrivena u mnogim pogledima. Kada nanesete eterično ulje na  stopala, zapravo si u velikoj mjeri činite uslugu.

Istini za volju, već godinama refleksolozi preporučuju upotrebu eteričnih ulja na stopalima jer vam mogu pomoći 

-Bolje se naspavati

-Brzo ojačati imunološki sustav

-Smiriti  tjeskobne osjećaje i smanji stres

Koji su to razlozi za nanošenje eteričnih ulja na stopala?

  # 1

Velike pore. Bez dlaka. Pore na dnu stopala posebno su upijajuće i mogu brzo povući esencijalna ulja u krvotok. Ne postoje folikuli dlake koji usporavaju primjenu ili apsorpciju esencijalnog ulja.

Osim toga, tabani stopala imaju 5 slojeva kože. Ostali dijelovi tijela obično imaju 7 do 10 slojeva kože.

Kada se esencijalna ulja nanose na stopala, studije dokazuju da se tragovi mogu pronaći u cijelom tijelu za manje od 20 minuta!

Zašto je tomu tako? Vaša je koža masna, a esencijalna ulja su “ulja”, stoga se lako mogu miješati i otapati jedno u drugom (topiva su u lipidima tj. masnoći). U roku od nekoliko sekundi prodiru u kožu i ulaze u krvotok.

# 2

Što je sebum? Sebum proizvode lojne žlijezde po cijeloj koži, to je masna tvar koja djeluje kao zaštitni štit i slabi sposobnost kože da apsorbira strane materijale.

Dlanovi ruku i tabani nemaju lojne žlijezde, stoga ne postoji takva barijera između esencijalnih ulja i vaših pora.

Tabani i dlanovi jedina su mjesta na vašem tijelu bez lojnih žlijezda.

# 3

Vaša su stopala prepuna  živaca!  Stopala imaju oko 72.000 živčanih završetaka! Zapravo sadrže više osjetljivih  živčani završetaka po kvadratnom centimetru od bilo kojeg drugog dijela  tijela! Vau!

Stoljećima  istočnoazijska medicinska praksa pristupa određenim živcima u stopalima kako bi se ozdravio dio u  tijelu. Vjeruju da su svaki organ i sustav u vašem tijelu povezani meridijanima energije koji završavaju u stopalima, rukama, ušima i licu.  Ta je vještina poznata  kao refleksoterapija.

Moderna znanost  danas ima bolje razumijevanje složenosti živčanih završetaka stopala i njihovih veza u ostatku tijela.

Nanošenje eteričnih ulja na stopala omogućava blagodatima esencijalnih ulja ( kemijskim sastavnicama) da dođu do više organa, sustava i područja  tijela kojima je potrebna podrška. Fizički, mentalno i emocionalno.

Tabela refleksologije

Prema ovoj refleksološkoj tablici možete vizualizirati za koje se dijelove stopala vjeruje da su povezani s kojim dijelovima tijela. Nanošenje i umasiravanje eteričnog ulja u to određeno područje stopala moglo bi pružiti izravan odgovor na to područje u tijelu.

Dok lokalno nanosite eterična ulja na bilo koje druge dijelove tijela, obično se preporučuje razrijediti ih nekim biljnim nosivim uljem. To se radi kako bi se smanjila mogućnost iritacije kože. Koža na stopalu jedno je od najmanje osjetljivih područja  tijela, stoga se ulja  mogu nanositi sigurno i  bez obzira na omjere  razrjeđivanja  sa biljnim nosivim uljem.

Samo naprijed i trljajte stopala!  Ipak, pripazite, ostaci ulja i dalje će biti na rukama, pa operite ruke nakon toga ili pripazite gdje ćete ih dalje smjestiti!

Koji je najbolji način nanošenja ulja na noge?

Možete samo kapnuti kapljice ulja na noge, ali ponekad je to malo teško, jer do stopala može biti malo nezgodno doći, a ulje biste mogli  brzo potrošiti ako ga ne „uhvatite“ prije nego što  krene iz kapalice. 

Roll on  bočice  super su prikladan i koristan način uštede- vremena, novca i ulja (nikad ne izgubite ni kap). Napunite bočicu uljima po vašem izboru, stavite roll on poklopac i gotovo! Ipak, najprikladniji, i najlakši način apliciranja eteričnih ulja na stopala je svakako mazanje unaprijed pripremljenim balzamom sa eteričnim uljima. Njega nanosite poput njege kože stopala svako večer ( ili jutro, ili oboje) na način da namažete stopala i obujete čiste čarape.

Kako napraviti svoju Roll on bočicu sa uljnom mješavinom? Samo slijedite ove jednostavne korake nakon što prikupite potrebne sastojke. Idemo!

Ukapajte odabrana eterična ulja u praznu Roll on bočicu. 

Ostatak napunite nosivim biljnim uljem, najčešće se koristi frakcionirano kokosovo ulje.

Stavite  vrh sa  kuglicom.

Zavrnite poklopac na bočicu i obavezno naljepite naljepnicu koje će vam pomoći da se sjetite što je u bočici

SAVJET: Nakon što potrošite ulje iz bočice, ne morate ju baciti! Možete je ponovno koristiti. Ako ćete raditi istu mješavinu, onda samo uklonite gornji dio sa kuglicom  i ponovno ulijte ista ulja.

Ako želite isprobati nešto novo, bočicu prvo operite s malo tople vode i sapuna i temeljito osušite.

Recepti za uljne mješavine:                        Isprobajte neki od ovih jednostavnih recepata za početak. Prvo dodajte sva esencijalna ulja, a zatim ostatak boce napunite  nekim biljnim nosivim uljem ili  frakcioniranim kokosovim uljem.

Energizirajuća mješavina:

2 kapi EU ružmarina 1.8 cineol

2 kapi EU limuna

2 kapi EU limete

2 kapi EU paprene metvice

2 kapi EU cimeta

Podrška za mišiće i grčeve (mješavina za masažu)

3 kapi EU Wintergreen

3 kapi EU paprene metvice

2 kapi EU klekovine bobice

2 kapi limunske trave

Noćna noć (mješavina za spavanje)

1 kap rimske kamilice

2 kapi limuna

3 kapi cedrovine

5 kapi lavande


Balzam od aromatičnog bilja i eteričnih ulja