Skip to main content

Stiglo nam je doba godine u kojem je pojava virusnih bolesti poput gripe i prehlade, te “stomačnih” viroza sasvim uobičajena pojava kod svih članova obitelji, posebice kod djece vrtićkog i ranog školskog uzrasta. Problem kod takvih viroza nastaje zbog toga što virusi (posebno virus gripe) funkcioniraju na principu da “blokiraju” tj. oslabe imunološki odgovor organizma, pa posljedično tome bolest u visokom postotku uspješno probija obrambene mehanizme našeg organizma. Jednom zavladavši tijelom, na sreću bolest samo kratkotrajno uspjeva biti u “punom zamahu”, jer se naš imunološki sustav počinje buditi, i boriti. To se najčešće manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem, bolnošću grla i pluća, pojačanim znojenjem… Uz sve nabrojano, problem se može ( ali i ne mora) produbiti sekundarnom bakterijskom infekcijom koja se najčešće pokaže kao upala pluća. 

No, krenimo redom… glavno pitanje koje bismo si trebali postaviti jeste kako, i zašto spriječiti ovakve scenarije? Statistike su potvrdile da prosječno dijete vrtićke dobi tijekom jesensko-zimskog perioda oboli od nekog oblika respiratornih virusnih infekcija 2 puta u toku mjeseca. Kako takva virusna infekcija uglavnom traje 10ak dana, može vam se učiniti da je dijete, (ili vi sami zbog kontakta sa bolesnim mališanom) “stalno” bolesno. Prvi korak u prevenciji je svakako dobra higijena koja uključuje redovito pranje ruku,izbjegavanje skupina ljudi, izbjegavanje posuđivanja mobitela ili kemijske olovke. Ne dirajte lice i nos-studije su pokazale da se najviše virusa prenosi ovim putem, jer potpuno nesvjesno lice diramo 16-20 puta u sat vremena, a rino virusi imaju sposobnost preživljavanja više od 3 sata izvan “domaćina”.

Podignimo imunitet na prirodan način počevši sa izbacivanjem šećerima bogate hrane, jer šećer ima sposobnost “srušiti” imunološki sustav na nekoliko sati nakon konzumacije, jedimo zdrave-fermentirane namirnice bogate probioticima poput kiselog kupusa, jogurta,kefira,kiselog mlijeka,krastavaca kiseljenih na suncu i sl. Jedimo i industrijski neprocesuiranu hranu. 

Životni stil bi također trebao biti jedan od djelova “kako ostati zdrav” slagalice. Pa tako bismo trebali boraviti na suncu što više je moguće za lijepog vremena, jer na taj način naše tijelo samo stvara vitamin D,važnu kariku u našem imunološkom sustavu. Isto tako je vrlo bitno boraviti na svježem zraku,kretati se u okvirima svoje tjelesne spreme, općeg zdravstvenog stanja i godinama. 

Reducirajte stres tako da sto je više vremena provodite u ugodnom okruženju, smjehu i baveći se hobijem. Dokazano je da minuta smjeha jača naš imunološki sustav na više od 10 sati, a samo jedna epizoda ljutnje ga slabi na cijela 24 sata! Pazite na svoje tjelo tako da ga ne izlažete visokim, ili niskim temperaturama kroz duži vremenski period. Koliko god nam je kretanje i održavanje zdrave tjelesne težine važno za zdravlje, jednako je važno i prepoznati prve znakove bolesti ili umora i tijelu omogućiti dovoljno zdravog sna i odmora. Isto tako, postoje načini suplementacije da bismo pomogli vlastiti organizam da bi bio u “formi”. Za odrasle ( ali i za inače zdravu djecu) se to odnosi na unošenje puno vitamina C,odnosno namirnica bogatih vitaminom C poput mandarina, paprike, kiselog kupusa,kivija,naranči… Namirnica bogatih D vitaminom-ili suplementima D vitamina, te različitim pripravcima od ljekovitog bilja poput sirupa od borovih iglica, sirupa bazginih bobica, pripravaka Ehinaceje (SIPF). Temeljem objave na stranicama Integrative Pediatric Center-a utvrđeno je da davanjem žličice sirupa bazginih bobica (borovih iglica) i doze D vitamina postižemo bolji imunitet kod djeteta nego cjepljenjem protiv gripe.

Jednako je važna i hidratacija. Vrlo se često dogodi da netko ne voli piti vodu,nema potrebe za vodom ili jednostavno brka osječaj žeđi za osjećaj gladi. Od iznimne je važnosti podsjećati se u toku dana da popijemo čašu vode ili biljnog, nezaslađenog čaja. Posebno je to važno za najmlađu populaciju koja usljed neke viroze dovodi do povraćanja,proljeva i visoke temperature, pa malo tijelo jako brzo izgubi vodu i elektrolite,te dolazi do dehidracije koja je izuzetno opasna kod djece. 

Sada kada smo krenuli od početka, nama najzanimljiviji dio je svakako onaj u kojem koristimo aromaterapiju u svrhu prevencije,odnosno tretmana nekih tegoba. Isto tako, nećemo zanemariti ni ulogu ljekovitog bilja koje rado koristimo kako kod djece,tako i kod odraslih. Meni osobno,najradosniji dio predstavlja spoznaja da većinu potrebnih sastojaka već imamo doma u kuhinjskim ormarićima. Pa, upoznajmo se sa aromaterapijskim pristupom! Želimo li koristiti aromaterapiju za prevenciju respiratornih viroza to ćemo najčešće, i najjednstavnije učiniti upotrebom difuzera.Difuzeri su male naprave koje uz pomoć vodenih kapljica raspršuju molekule eteričnih ulja u zrak. Postoje i difuzeri koji to rade bez vode, i njih nazivamo nebulizeri, i oni raspršuju sama eterična ulja u zrak oko nas. Iako su difuzeri fantastičan način raspršivanja eteričnih ulja u zrak, moramo naglasiti i neka sigurnosna upozorenja. Prvo je da nikad ne ostavljate difuzer da radi čitavu noć u zatvorenoj prostoriji,napose ne u onoj u kojoj spava novorođenče,ili dijete mlađe od 3 g. Posebno pazite na bebice mlađe od 3 mj! Kod ove se populacije difuzer koristi na način da se uključi da radi 30 min ( sa vodom) ili 15 minuta nebulizer, zatim se prostor kratko prozrači, i tek tada se unosi dijete. Isto se odnosi na kućne ljubimce,posebno mačke. Difuzer može postati omiljena uredska napravica za prevenciju gripe i prehlade, ali i ne mora svima jednako odgovarati. Postoje ljudi preosjetljivi na mirise, pa je zbog takvih situacija najboje koristiti osobne inhalere, maramice za inhalacije ili aroma ogrlice.

No,što kada bolest već nastupi,i kako je uopće prepoznati? Kihanje, šmrcanje, začepljen nos,kašalj,povišena tjelesna temperatura (do 38) samo su neki od simptoma prehlade,no, ako uz sve opisano osjetite bol u mišićim, osjećate kao da vas “boli koža”,glavobolju, zimicu i drhtavicu uz znojenje- tada sasvim sigurno imate sezonsku gripu.No, ne brinite se. Ovi su simptomi znak da naš imunološki sustav radi “punom parom” ne bi li se oslobodio patogena, i “zločestih malih razbojnika”koji uzrokuju bolest.Tako je svrha vrućice “ubiti” viruse i bakterije, sekret (šlajm) je proizveden da se izbaci infekt, a kašalj se javlja kao pomoć tijelu da se riješi viška sekreta prepunog uzročnika. Koristeći dodatke prehrani, odnosno lijekove “na slobodno” mi zapravo “gasimo” naš imunološki sustav- spuštajući vrućicu,isušujući šlajm i susprežući kašalj zapravo radimo uslugu uzročniku bolesti. Da povučem paralelu sa filmom-to je kao da se Enterprise nadje okružen u neprijateljskoj galaksiji, i umjesto da digne štitove i ubaci u warp-spusti štitove i čeka da ga pokore. Zato-pokrenimo se! Aromaterapija nas u ovoj bitci podupire sa puno eteričnih ulja, od kojih ćemo sada upoznati samo neke. Prvo i najpoznatija su eterična ulja dva eukaliptusa-globulusa i radiate.

Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) je eterično ulje koje je još u 19. stoljeću medicina prihvatila kao izvanredno antiseptično ulje širokog spektra djelovanja, jakog baktericidnog, viricidnog i protuupalnog djelovanja. Svjetski poznati aromaterapeut dr. Jean Valnet objavio je da raspršena 2%-tna otopina eteričnog ulja eukaliptusa globulusa uništava 70% stafilokoka u zraku! Inače, eukaliptus globulus češće se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva. 

Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) poput eukaliptusa globulusa ima izraženo protuvirusno, ekspektorirajuće, baktericidno i protuinfektivno djelovanje. Za razliku od eukaliptusa globulusa ovo je puno blaže eterično ulje koje je samim time i pogodnije za djecu, a i miris mu je mekši i vrlo ugodan. Češće se koristi kod infekcija gornjih dišnih puteva. Uvijek se ponovno iznenadim kako je miris eukaliptusa globulusa ili radiate moćan saveznik u ranim poslijepodnevnim satima kada koncentracija popusti. Osim što njegov miris djelotvorno razbuđuje, potiče pažnju i otklanja umor ovo je ulje odlično u izradi mješavina za difuzer ili masažu za iscrpljene, letargične i čestim prehladama sklone osobe.

Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) i Kajeput (Melaleuca cajuputi) dva su eterična ulja koja potiču iskašljavanje (ekspektorirajuće djelovanje). Niauli cineol odlikuje još izvanredan antivirusni, baktericidni i protugljivični učinak. Stoga niauli cineol, svojim antiseptičnim i protuinfektivnim djelovanjem, korišten u preventivne svrhe može spriječiti samu pojavu bolesti. Kajeput koji također snažno djeluje protiv virusa i patogenih bakterija posebno je namijenjen za liječenje dišnih tegoba kod djece zbog svoje blagosti i neiritativnosti. Ugodnog je i blažeg mirisa za razliku od poznatijeg eteričnog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia). Ružmarin kemotip cineol (Rosmarinus officinalis) je jak ekspektorans te snažnog djelovanja protiv rodova bakterija Staphylococcus, Streptococcus i Escherichia. 

Ružmarin kemotip verbenon smiruje kašalj te smanjuje produkciju sluzi u plućima.

Slijede dva eterična ulja kojima glavna indikacija nije poticanje iskašljavanja, međutim pokazuju nevjerojatno moćan antivirusni i antibakterijski učinak. To su:

Ravensara (Cinnamomum camphora) je naprosto čarobno eterično ulje! Ravensara mi je nebrojeno mnogo puta pomogla – kako preventivno tako i u samom tijeku bolesti ako bi me virus ipak “uhvatio”. Prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih dišnih infekcija ravensara uspješno zaustavlja (ili ublažuje) razvoj bolesti.

Čajevac (Melaleuca alternifolia) je mnogima poznat kao imunostimulirajuće, protuinfektivno i protumikrobno ulje (antivirusno/antibakterijsko). Također, ne smijemo zaboraviti niti eterična ulja BIJELOG BORA, JELE SIBIRSKE I KANADSKE ,TE ČEMPRESA I TAMJANOVACA ovo su ulja bogata čistim monoterpenima (ugljikovodicima) pa za razliku od ulja s cineolom, ova ulja smiruju pretjerani kašalj. Njihovim metabolizmom (enzimskom obradom u tijelu) nastaju spojevi poput alkohola koji djeluju antivirusno.

Bijeli bor te kanadska i sibirska jela posebice se preporučuju kod mlađe djece, kao i astmatičara i bronhitičara, s napomenom da su bor i kanadska jela učinkovitiji u smirivanju kašlja.

S nabrojanim eteričnim uljima smo u mogućnosti raditi razne kombinacije što za prevenciju (npr. eukaliptus,ružmarin, ravensara i čajevac u jednakim omjerima za difuzer ili malo na maramicu),zatim parne inhalacije ( kap po kap npr.eukaliptusa) kad već nastupi bolest, imunostimulirajućim kupkama sa eteričnim uljima (koristiti u malo gela za tuširanje kao nosač za ulja 10 k čajevca,20 k ravensare,10 k ružmarina cineola). Napraviti ovo u toplijoj vodi ne bi li se dobro iznojili,i pomogli tijelu da izbaci toksine. Temp. vode neka bude oko 38 stupnjeva, a za još bolji učinak popijte topli čaj od lipe, ili bazge ne bi li na prirodan način potakli znojenje. 

Cvjetovi lipe potiču znojenje, sprječavaju upale, djeluju antibakterijski i blago smiruju središnji živčani sustav.

Čaj cvijeta crnog sljeza: zbog sluzi izvrstan ekspektorans, djeluje protuupalno, stimulira fagocitazu bakterija, tradicionalno se koristi kod dišnih infekcija praćenih kašljem.

Čaj cvijeta bazge: povećava lučenje znoja, djeluje protuupalno, povećava sekreciju bronha i koristi se kod prehlada i svih dišnih infekcija, kao i gripe, sinusitisa i bronhitisa. Čajeve pripremiti na uobičajen način,i popiti 15ak min prije odlaska na kupku. Još nekoliko čajeva s dokazanim učinkom u liječenju tegoba dišnog sustava.

Komorač: plodovi komorača oslobađaju sluz i potiču iskašljavanje, dokazanog su baktericidnog djelovanja, a najviše se preporučuje primjena pri upali gornjih dišnih puteva; vrlo je prikladan čaj za djecu, Korijen bijelog sljeza: ublažava upalu sluznice, prikladan je za liječenje upala ždrijela i dugotrajnog kašlja. 

Korijen bijelog sljeza se ne smije kuhati već se dvije žlice droge preliju s 300 mL hladne vode i ostavi se barem dva sata da pusti sluz. Zatim se blago zagrije (ne smije biti vruće već mlako) i popije. 

Majčina dušica: snažno djeluje protiv različitih bakterija i virusa, potiče iskašljavanje i opušta grčeve bronha, a posebno se preporučuje pri upali dišnih puteva tj. bronhitisa. Od iznimne koristi je lokalno utrljavanje eteričnih ulja u obliku pripravaka u ulju nosaču, shea maslacu ili u obliku aromaterapijskih balzama. Računa treba povesti o koncentraciji eteričnih ulja u biljnom ulju,posebice ako se radi o djeci, i starijim osobama, te o kontraindiciranim et uljima za primjenu kod trudnica. Zato je najbolje ovakve pripravke izraditi uz pomoć školovanih aromaterapeuta, ili se obrazovati na tom području. Vrlo je važna napomena da se inhaliranje eteričnim uljima na ovaj način posebno preporučuje kod astmatičara, a ne klasični inhalacijom vodenom parom. 

Za sprječavanje sekundarnih bakterijskih infekcija ,posebno kod djece možemo koristiti komprese namočene u hidrolat,te ih zagrijane stavljati na čelo i sinuse, a želimo li pripomoći kod bolnog uha kod djece učint ćemo to ukapavajući toplo maslinovo ulje u kojem je maceriran češnjak-jedan od najpotentnijih prirodnih antibiotika. Ovaj pripravak možemo koristiti do 5 x tijekom prvog dana, a kroz sljedeća 2 dana koristimo ga 2-3x. Ukoliko se tegobe ne smire, ne odlažite odlazak lječniku! Ovo ulje također možete iskoristiti za otvaranje “začepljenih” dišnih puteva kako gornjih-u sinusima, tako i donjih u plućima. Pripremate ulje tako da zdrobite 5-6 režanja češnjaka, prelijete sa maslinova ulja dovoljno da prekrije biljni materijal te ostavite nekoliko sati da se macerira. Ukoliko ovo ulje pripravite tako da 3 cijela češnjaka očistite,potopite u ulje i ostavite da stoji 6 tjedana, nakon cjeđenja imat ćete pripravak koji možete koristiti tijekom cijele zime za sve ukućane. Macerat češnjaka namažite na stopala djeteta,obucite čarapice i stavite dijete na spavanje. Sutra bi ujutro simptomi “začepljenosti” trebali biti puno bolji.

Još je mnogo biljnih pripravaka, kao i onih sa eteričnim uljima koja bismo trebali spomenuti, no za ovu kratku radionicu i ovo je puno informacija. Više o izradi aromaterapijskih pripravaka, te o učincima eteričnih ulja saznajte na našim radionicama Male škole aromaterapije. Radujemo se Vašem dolasku!