Mandarina, crvena (Citrus reticulata) 10 mL – Altho

16,00 

Ulje dječje radosti koje donosi vedro raspoloženje, opušta i djeluje kod stresa i nesanice. Začin u kulinarstvu.

Kategorija:

Opis

Ovo maleno drvo sa sjajnim trajnim lišćem ima mirišljive bijele cvjetove i narančaste plodove. Porijeklom iz Kine, mandarine duguju svoje ime kineskim mandarinima koji su primali to voće kao tradicionalan dar. Mandarine daju naširoko korišteno eterično ulje zbog svog relaksirajućeg, umirujućeg djelovanja i svog vrlo ugodnog mirisa, i to ga čini vodećim antistresnim aromatskim proizvodom.

Glavna svojstva:

Digestivni tonik: karminativ, blagi laksativ* antiseptik* moderator centralnog nervnog sistema: relaksans, sedativ, blagi hipnotik* smirenje simpatičkog nervnog sistema.

Tradicionalne indikacije:

– teško disanje ++

– ekstrasistole, treperenje srca, hipertenzija +++

– dispepsija, gutanje zraka-aerofagija, zatvor crijeva +++

– nesanica, jaki nemir, stres, uznemirenost ++++

– celulit, gojaznost ++

Korisne informacije:

Ne preporuča se u prva 3 mjeseca trudnoće* rizik od fotosenzitivnosti. Ne primjenjivati prije izlaganja suncu* iritacija kože moguća ako se uzima čisto.

Aromatske tvari: limonen, γ-terpinen

Izražajni dio: korica plodaEterično ulje mandarine još se naziva i “ulje dječje radosti” zbog svog smirujućeg djelovanja i karakterističnog, veselog mirisa.

Eterično ulje usplođa crvene mandarine je klasik kod nervoze, stresa, depresije i nesanice, kada se može primjenjivati dermalno (u uljnim mješavinama i čisto – par kapi na zapešće ili solarni pleksus).

Vrlo je blago i neiritativno, pa se može primjenjivati kod beba i djece u difuzeru (u spavaćoj sobi za mirniji san) ili u uljnim mješavinama za njegu tijela (naravno, u odgovarajućej koncentraciji).

Blagi je spazmolitik i tonik za probavu, kod odraslih se može primjenjivati oralno (1-2 kapi na malo šećera, meda ili ječmenog slada nakon jela), a kod beba koje muče kolike dermalno. Kod kolika se radi uljna mješavina u koncentraciji 1-2% (ovisno o starosti i kilaži djeteta), te se time masira trbuščić.

Eterično ulje crvene mandarine se primjenjuje i kod simptomatske terapije rinitisa, astme ili alergija.