Metvica, paprena (Mentha piperita) 10 mL – Altho

14,00 

Kod migrene, bolova mišića i zglobova, kod svrbeži kože, iritabilnog kolona i raznih drugih probavnih tegoba.

Kategorija:

Opis

Hibrid Menthae Aquaticae i Menthae spicatae, metvica je 80 cm visoka višegodišnja biljka. Ima četverokutnu stabljiku i ovalne, oštro nazubljene listove jedan nasuprot drugom. Voli hladnu, glinenu i vapnenastu zemlju. Destilacija se odvija u lipnju , točno prije cvatnje.

Glavna svojstva:

Anestetik, analgetik, antipruriginozum( protiv svrbeža)* protuupalno kod urinarnog i probavnog trakta * antibakterijsko* antiviralno* kolagog i koleretik* opći tonik i stimulans :digestiv, stomahik, karminativ, protiv mučnina , jača srce, protiv visokog tlaka, vazokonstrikcija

Tradicionalne indikacije:

-neuralgija, išijas, artritis, reumatizam, tendinitis +++

– otalgija, rinitis, sinusitis, laringitis, zadah iz usta +++

– hipotenzija +++

– hepatopankreasne smetnje +++

– fizikalna i mentalna astenija +++

– povraćanje, mučnina, dispepsija, loša probava, nadimanje +++

– crveni osip kože, glavobolja, vrtoglavica, neuritis ++++

– urtikarija, ekcem, akne, vodene kozice +++

– šok, trauma ++++

Korisne informacije:

Ne koristiti za djecu ispod 6 godina * ne koristiti tokom trudnoće i dojenja* ne koristiti kroz duži period bez konzultacije sa aromaterapeutom

Aromatične tvari: mentol, menton

Dio koji se destilira: nadzemni dio sa cvjetovimaEterično ulje paprene metvice djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak. Jedan od naboljih stomahika. U slučaju nadutosti, usporene probave ili žgaravice, uzima se 1-2 kap nakon obroka.

Stimulira metabolizam jetrenih stanica i pomaže regeneraciji jetre. Za čišćenje jetre kombinira se s eteričnim uljem limuna i također se uzima oralno. Ovakva kombinacija najbolje djeluje kod nečiste kože.

Lokalno je snažan analgetik, te pomaže kod glavobolja, migrena, mišićnih bolova, bolnih menstruacija i sl. Kod glavobolje ili migrene radi se 10-20% sprej u vodi u alkoholu koji se raspršuje po vratu i ramenima. Trebate jako paziti da sprej ne dođe u kontakt s očima!

Može se koristiti kod dišnih infekcija, ili u svakom trenutku kada Vam zatreba osjećaj osvježenja dišnih puteva.

Paprena metvica istovremeno razbuđuje, podiže koncentraciju pa je idealno ulje za vožnju (može se koristiti u Aroma-Car-u), za vrijeme učenja ili bilo kada Vam treba dodatan fokus.

Kod oralnog uzimanja paprena metvica podiže niski krvni tlak.

Odlično sredstvo protiv mučnina, naprimjer tijekom vožnje. Možete ga koristiti inhalacijski (u difuzeru ili nakapajte 1-2 kapi na papirnatu maramicu i to udišite) ili oralno.

Oprez: Ne koristiti u slučaju visokog krvnog tlaka. Nije primjenjivo kod trudnica, dojilja i djece.